Spring naar content
beveiliging tegen cryptoware afbeelding

Wees hackers te slim af – beveiliging tegen cryptoware

mei 10

Voordat iemand goed en wel wist wat er gebeurde, had het WannaCry ransomware virus al genadeloos toegeslagen. Wereldwijd werden computersystemen ontregeld en bestanden gegijzeld voor losgeld. Op 12 mei stond het nieuws er bol van. Er werd gemeld dat het zeker om maar liefst 200.000 systemen ging, die razendsnel met het virus besmet werden. Het virus kon zijn slag slaan door een fout in Windows, ook in Nederland heeft het virus zijn slag geslagen, onder andere in meerdere parkeergarages van Q-Park. Naar aanleiding van al deze gebeurtenissen hebben wij een paar adviezen opgesteld voor de beste beveiliging tegen cryptoware!

Zo controleerd u uw beveiliging tegen cryptoware:

U kunt natuurlijk rustig afwachten wat er verder gebeurt, of u onderneemt preventief actie. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen, wat in veel gevallen bij een virus als WannaCry niet meer tot de opties behoord.

Een van de belangrijkste punten voor beveiliging tegen cryptoware is dat het systeem altijd zo snel mogelijk up-to-date is. Ook kunnen er voorzorgmaatregelen genomen worden zoals een goed en betrouwbaar antivirus programma. Om u een beetje op weg te helpen hebben we een puntenlijstje gemaakt.

Controlepunten:

  1. De Firewall Om te beginnen is het noodzakelijk dat u beschikt over een goede firewall, die goed is geconfigureerd. Dat is voor een groot deel uw bescherming tegen aanvallen van buitenaf. Een firewall blokkeerd bijvoorbeeld onbetrouwbare websites en zorgt er voor dat uw systeem niet kan worden geinfecteerd door schadelijke code.
  2. End-point protectie. Ook heel erg belangrijk in deze tijd. De virusscanner! Let op dat u een goed en deugdelijk programma gebruikt en deze ook regelmatig update, of dit laat doen. U moet een virusscanner zien als een eerste lijn van defentie, ook zeker in deze tijd, blokkeerd een goede virusscanner zo goed als alle virussen met gemak.
  3. De e-mail beveiliging. Soms wordt hieraan voorbijgegaan, maar dit is ook een heel belangrijk onderdeel van uw beveiliging. Het WannaCry virus bijvoorbeeld is in eerste instantie ook per e-mail verzonden. Laat via deze weg dus ook niemand onuitgenodigd uw systeem gebruiken.
  4. Zorg altijd voor een back-up! Een virus als WannaCry (“cryptoware”) zorgt er voor dat alle bestanden op uw PC worden versleuteld. Dat houd dus in, alle belangrijke bestanden, documenten, belangrijke excel sheets, uw boekhouding of bijvoorbeeld uw dierbare vakantiefoto’s. Een goede back-up van alle bestanden zorgt er voor dat er alleen een nieuw besturingssysteem op de computer geïnstalleerd dient te worden waarna u alle bestanden weer terug kan halen van de back-up. En dat voorkomt een hoop zorgen.
  5. Applicatie whitelisting. Whitelisting beschermt uw systeem tegen alle soorten malware en blokkeert de installatie van software via de pc of via een USB stick. Heel simpel gezegd laat u alleen de applicaties toe die de gebruiker nodig heeft voor zijn of haar werkzaamheden. Een programma dat niet op de pc “mag” komen kan immers ook geen kwaad veroorzaken.
  6. Zorg dat er in kennis wordt geïnvesteerd. Het is van groot belang dat er binnen uw organisatie mensen aanwezig zijn die verstand van zaken hebben en er zorg voor dragen dat er tijdig wordt gehandeld. Is uw organisatie niet groot genoeg om een specialist aan te nemen? Dan zouden we u aan willen raden om een ICT bedrijf in te huren welke de kennis bezit om u te adviseren wat de benodigde voorzorgsmaatregelen zijn in uw situatie.

Laat een reactie achter

De waardering van softgiant.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 798 reviews.