studenten laptop afbeelding

De ideale studenten laptop, wat heb je écht nodig?

jul 31

Ben je student en wil je een (nieuwe) laptop aanschaffen? Maar weet je niet precies waar je op moet letten bij een goede studenten laptop? Veel studenten hebben wel een algemeen beeld wat voor laptop ze zoeken, maar lopen vast op de specificaties. Wat heb je wel nodig – en wat kun je eigenlijk gewoon weg laten? Je wilt natuurlijk niet teveel betalen! En precies om die reden hebben wij hier even een kort overzicht gemaakt van de 3 belangrijkste zaken waar je aan moet denken bij het uitzoeken van een laptop.

Goede laptops voor studenten, waar voldoen die aan? 3 criteria

We gaan er van uit dat een goede studenten laptop de volgende zonder problemen hieraan voldoet:

 • Je kan er mee browsen, e-mail gebruiken en netflix streamen (dat laatste niet in de collegezaal natuurlijk…).
 • De laptop kan lekker snel office en lichte studie gerelateerde programma’s draaien.
 • Niet onbelangrijk, is gemakkelijk om mee te nemen (je wilt geen 17 inch laptop van 3 kilo mee dragen).

De gemiddelde studie laptop is geen gaming laptop, het liefst laat je die lekker thuis en heb je een lichte, kleine, laptop om mee te nemen.
Waar moet je dan wel op letten? Hier zijn de 3 technische zaken waar je naar moet kijken.

Intel processors op laptops voor studenten

Je hebt er vast wel eens van gehoord: Intel processors. In de meeste studenten laptops vind je tegenwoordig een I3, I5 of I7 processor. Hoe hoger het getal – hoe krachtiger de PC. De processor is de kern van je laptop. De kracht van je processor is bepalen voor hoe “zwaar” de programma’s zijn die de laptop aan kan met een redelijke snelheid.

Hoe meer zware programma’s je draait op je laptop (of tegelijkertijd wilt gebruiken), hoe krachtiger de Intel processor is die je nodig hebt.

 • Heb je voor je studie zware programma’s nodig? Dan raden wij een Intel Core i5 aan. Deze is geschikt voor gemiddeld tot zwaar gebruik van een studenten laptop.
 • Gebruik je de laptop alleen voor Office en browsen? Dan heb je genoeg aan een Intel i3 processor.
 • Veel kleine laptops hebben tegenwoordig een vrij “nieuwe” Intel Atom processor, deze is ook voldoende voor office en internetten, maar presteert minder zodra je meerdere programma’s tegelijk gaat gebruiken.

Waarom is een SSD belangrijk in een studenten laptop

Vroeger bevatte vrijwel elke laptop en PC HDD (Hard Disk Drive) geheugen . Tegenwoordig hebben veel laptops SSD (Solid State Drive) geheugen. Het grote verschil tussen HDD en SSD geheugen is dat SSD geheugen veel sneller werkt. Je zult merken dat je laptop namelijk al binnen een paar seconde compleet opgestart zal zijn. Bij een laptop met HDD geheugen duurt dit vaak (veel) langer. Daarnaast zul je merken dat werken met een SSD schijf ook sneller en gemakkelijker gaat. Een laptop met een SSD is ongeveer 5-6 keer sneller dan dezelfde laptop met een moderne HDD.

Hoeveel opslag heb ik nodig op mijn laptop?

Omdat de meeste laptops geen extreem groot geheugen nodig hebben, raden wij aan om voor studenten laptops te gaan voor SSD geheugen. Helaas is SSD geheugen op dit moment nog duurder dan HDD geheugen, wij raden je aan om een laptop met een SSD van (ongeveer) 120GB of 250GB opslag te kiezen. Wil je veel films opslaan of programma’s installeren? Dan raden wij je aan om een SSD met minimaal 240GB opslag te kiezen en een externe hardschijf te gebruiken voor data die je weinig gebruikt.

Gebruik maken van een externe hardschijf of USB stick is meestal veel goedkoper dan een laptop met meer geheugen kopen. Bovendien kan je de data ook makkelijk meenemen en gebruiken op een andere laptop of computer. Zo kan je die leuke vakantiefoto’s dus makkelijk overzetten.

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

We zijn aangekomen bij het laatste onderdeel van de 3 criteria voor studenten laptops; Werkgeheugen. Dit is een ander soort geheugen dan SSD of HDD. Het is namelijk je tijdelijke opslag geheugen. Dat betekent dat het samen met je processor invloed heeft op hoe snel je computer zal werken. Hoe meer werkgeheugen je studenten laptop heeft, hoe meer applicaties je tegelijk kunt draaien, en hoe sneller ze draaien. Een gemiddelde laptop heeft tegenwoordig minimaal 4GB RAM (RAM is de technische afkorting van werkgeheugen).

 • Wij raden je aan om nooit een laptop te kopen met minder dan 4GB RAM. Deze zal snel vast lopen en zal binnen korte tijd niet meer goed/snel bruikbaar zijn.
 • Is je studie veeleisender? Dan kan je een laptop kopen met 6 of 8 GB RAM, dit zorgt er voor dat ook zwaardere programma’s tegelijk kunnen werken.

Conclusie: de ideale studenten laptop

We hopen dat je door dit artikel een goed beeld hebt gekregen wat je allemaal nodig hebt op een studenten laptop. Bij het kopen van een goede laptop is het altijd belangrijk om de juiste balans te krijgen tussen prijs en kracht.

Als afsluiter hebben we nog een korte opsomming van onze aanbevolen specificaties voor de ideale studenten laptops:

 • Intel I3 processor
 • 128 GB SDD
 • 4 GB RAM
 • 15,6 inch

Budget optie:

Ook geschikt voor gaming:

Speciaal voor Informatica en grafische opleidingen:

2 thoughts on “De ideale studenten laptop, wat heb je écht nodig?

 1. Marie Zegt:

  Ik geloof ook dat het belangrijk is om onderzoek te doen voordat je een laptop aanschaft. Met name wanneer je deze voor school veel gaat gebruiken. Ik ben in het verleden ook een aantal keer bestanden verloren en dit wil je natuurlijk kunnen voorkomen door de juiste laptop aan te schaffen.

 2. Marie Zegt:

  Naast het gebruiksgemak moeten programma’s als Office gemakkelijk en snel te gebruiken zijn. Ook kan het handig zijn om te investeren in een laptop met goede videokaart wanneer je creatieve programma’s nodig hebt voor school. Ik ben nog steeds blij met mijn keuze en m’n laptop heeft mij ook nog niet in de steek gelaten!

Bericht achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *