Spring naar content
wat-is-ssl-afbeelding

Firewall – de portier van jouw internet

sep 06

Waarschijnlijk heb je wel gehoord dat een firewall een belangrijke beveiliging voor je computer is. Maar weet je wel wat het precies is? De meeste mensen niet. In ieder geval niet als je de verwijzingen in populaire tv-programma’s en films moet geloven. Geen nood! Na het lezen van dit blog weet je genoeg om op de volgende familieverjaardag iedereen wat bij te brengen.

Wat is een firewall?

Een firewall zit tussen een computer (of lokaal netwerk) en een ander netwerk (zoals het internet). Het beheert al het inkomende en uitgaande netwerkverkeer. Zonder een firewall is je thuisnetwerk of computer als een nachtclub zonder portier. Heel gezellig maar er komt een hoop onguur volk binnen. Een firewall bepaalt met regels welk verkeer wél en wel verkeer níét is toegestaan. Net zoals je favoriete spierbundel bij de hoofdingang van club Tropical. Zoals een echte, fysieke brandmuur veilige openingen heeft voor pijpen en kabels, houdt de firewall veilige openingen voor legitiem netwerkverkeer.

Waarom een firewall?

Er was een tijd (lang, lang geleden toen de V&D nog bestond en je de telefoon opnam met ‘met wie spreek ik’?) dat veel mensen hun ethernet-kabel rechtstreek aansloten op het modem. De computer was dus direct met het internet verbonden. En een computer die rechtstreeks met het internet is verbonden heeft een IP-adres wat voor het publiek toegankelijk is. Elke netwerkdienst die op de computer draaide, zoals het delen van bestanden en printers in Windows bijvoorbeeld, zou toegankelijk zijn voor andere computers op het internet. Binnen enkele minuten na het aansluiten van een PC op het internet kan deze geïnfecteerd zijn!

Kortom, een firewall was nodig!

Hardwarematig of softwarematig?

Gelukkig hebben de meest mensen tegenwoordig een router in huis zodat de internetverbinding gedeeld kan worden tussen meerdere apparaten. Geen apparaat is dus meer ‘rechtstreeks’ op het internet aangesloten. Dit komt doordat de router functioneert als een soort hardwarematige firewall vanwege de NAT-functie (‘netwerkadresvertaling’). Ongewenst inkomend verkeer komt hierdoor niet door de router heen.

Een stuk veiliger, maar toch nog niet zonder risico. Hackers en makers van malware zijn helaas erg intelligent en handig.

Wat doet een firewall?

Sinds Windows XP Service Pack 2 is er standaard een firewall in het besturingssysteem geïnstalleerd. Wat doet deze nou precies? Ten eerste worden de lokale netwerkdiensten gescheiden van internetverkeer. Tenzij specifiek geconfigureerd als toegestaan, wordt al het binnenkomende verkeer tegengehouden.

Het regelt ook toegang tot netwerkdiensten met andere computers in het lokale netwerk. Dit is de reden dat Windows vraagt wat voor type het netwerk is als je er voor het eerst verbinding mee maakt. Als je kiest voor ‘thuisnetwerk’ dan worden alle netwerkdiensten toegestaan, selecteer dus nooit zomaar ‘thuisnetwerk’ op een openbare locatie!

Soorten firewalls

Een firewall kan een softwarepakket zijn wat op je laptop draait tot speciale hardware in een complex bedrijfsnetwerk. Dergelijke corporate firewalls kunnen in- en uitgaand verkeer analyseren om ervoor te zorgen dat er geen malware het netwerk binnenkomt, het netwerkgebruik van medewerkers controleren en verkeer filteren.

Het is dus een onmisbaar schild tussen je computer en de grote boze buitenwereld. Je weet nu wat een firewall is en wat deze doet.
Wie is jouw digitale portier? Vertrouw je op je router of heb je ook softwarematige bescherming ingeschakeld.

1 reactie

  1. kleurenadvies op 21 maart 2018 om 22:10

    Heel hartelijk bedankt.Laat een reactie achter

De waardering van softgiant.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 798 reviews.