Spring naar content
Gratis antivirus voldoende header

Gratis antivirus is voldoende, of toch niet?

jul 23

Wat is het verschil tussen gratis en betaalde antivirus scanners?

Een gratis antivirus programma downloaden of betalen voor een volledige versie, wat is het verschil? Deze vraag stelt menig computergebruik zichzelf. En dat is niet gek. Want gratis is fijn maar krijg je dan wel wat je echt nodig hebt? En wat is de toegevoegde waarde van een betaald pakket?

Kaspersky Free

Kaspersky Labs, een softwaremaker, heeft recent een onbetaalde versie van zijn antivirusprogramma uitgebracht. Dit pakket wat Kaspersky Free heet is een uitgeklede versie van het betaalde pakket van Kaspersky Labs. Het bedrijf claimt dat ze de gratis versie aanbieden zodat ook gebruikers die geen middelen hebben om een betaald pakket aan te schaffen beschermd kunnen zijn. Ook helpt de big-data van alle extra gratis gebruikers om de hele groep een betere bescherming te bieden door middel van machine learning. Een slimme zet dus van Kaspersky.

Gratis antivirus versus betaald

Als het puur gaat om het tegenhouden van virusinfecties laten verscheidene gebruikstests zien dat de prestaties van gratis en betaalde programma’s gelijk kan worden gezien. Het ene programma werkt sneller dan het andere, maar duurder is niet perse sneller dan gratis. Het detecteren en beschermen tegen websites met malware gaat echter beter met betaalde pakketen. Daarnaast worden er vaak advertenties getoond in gratis versies, wat bij de betaalde variant natuurlijk niet voorkomt.  Ook kan het voorkomen dat gratis pakketen meer valse meldingen geven. Hier is een oplossing voor. Op de website van van Virus Total kan je een verdacht bestand uploaden ter analyse. Zo weet je in ieder geval of een twijfelachtige melding gegrond is of niet.

Het échte verschil zit hem in de functies van de scanners. De volgende functionaliteiten zijn te vinden in betaalde virusscanners maar niet in gratis versies:

  • een firewall
  • beveiliging tegen cryptolockers
  • extra bescherming bij online bankieren en -winkelen
  • ouderlijk toezicht
  • functies voor het beschermen van online privacy
  • bestandsversleuteling
  • anti-spam en email-beveiliging
  • gegevensherstel of back-up opties

Natuurlijk bieden niet alle pakketen alle opties aan. Een groot deel van de bovenstaande lijst zul je echter kunnen vinden in een willekeurig betaalde virusscanner.

Windows Defender

“Ik heb windows 10 dus ik heb helemaal geen virusscanner nodig”
Nou, niet helemaal waar, sterker nog. Windows Defender van Microsoft heeft bijvoorbeeld hoogste impact op de snelheid van een computer. (volgens av-comparatives.org Performance Test mei 2017Met een virusscanner (eventueel gratis) ben je dus altijd beter af dan met de “standaard” beveiliging, en dan hebben we het alleen nog maar over snelheid.

Hoe kies ik tussen betaalde of gratis antivirussoftware

Beperk je je internet gebruik vooral tot mailen en het bijwerken van je social media dan is gratis antivirus software mogelijk voldoende. Gebruik je echter je computer voor online winkelen of sla je belangrijke documenten en foto’s op, dan is het sterk aan te raden om een uitgebreidere bescherming aan te schaffen.

Laat een reactie achter

De waardering van softgiant.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 798 reviews.