Spring naar content
Alternatief voor Whatsapp - Signal en Telegram

Signal of Telegram, een alternatief voor Whatsapp

jan 23

De meeste mensen maken gebruik van Whatsapp als het aankomt op het versturen van berichtjes naar je partner, familie of vrienden. Nu is het wel zo dat Whatsapp niet bepaald veilig is, al helemaal niet door de overname van Facebook. Mocht je er al voor een langere tijd over nadenken om over te stappen van Whatsapp op iets anders dan heb je geluk. Wij laten je in dit artikel namelijk alles zien wat je moet weten over het maken van deze belangrijke keuze!

Waarom zou je switchen?

Laten we eerst eens kijken naar de vraag waarom het eigenlijk verstandig is om te switchen van Whatsapp naar iets anders. De belangrijkste reden is dat Whatsapp een tijdje geleden de algemene voorwaarden heeft gewijzigd. Mensen die al langer gebruik maken van WhatsApp zullen zich vast nog wel herinneren dat de dienst de grens verlegde op het gebied van beveiliging en privacy toen het in 2016 voor alle gebruikers end-to-end versleutelde berichten introduceerde. Het bedrijf ging een samenwerking aan met Open Whisper Systems. Dankzij dit systeem kom je volledig veilig vertrouwelijke berichtjes sturen naar al je contacten. Dit viel dan ook echt goed in de smaak bij de gebruikers.

Echter ziet de toekomst van jouw online privacy er niet zo heel goed uit als we kijken naar de huidige ontwikkelingen binnen Whatsapp. De kans is namelijk groot dat hier weer afstand van wordt gedaan nu het bedrijf is overgenomen door Facebook. De oprichters van Whatsapp, Jan Koum en Brian Acton, hebben het bedrijf al verlaten wegens onenigheid met Facebook over de privacy via de app. Nu Facebook waarschijnlijk de volledige controle wilt behouden zal de privacy voor gebruikers wegvallen, een belangrijke reden voor veel mensen om toch over te stappen op een alternatieve soort Whatsapp. Dit zou namelijk betekenen dat Facebook alles kan zien wat je doorstuurt naar je contacten.

De alternatieven – maak kennis met Signal en Telegram

Goed, indien je ervoor kiest om geen gebruik meer te maken van Whatsapp dan is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar een alternatief. Je wilt nu eenmaal wel kunnen appen met al je vrienden of vriendinnen. We kennen twee goede alternatieven voor Whatsapp, dit zijn Signal en Telegram. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we deze hieronder voor je uiteengezet:

  • Signal – de eerste app waar je voor kunt kiezen is Signal. Signal is een app die echt draait om een zo hoog mogelijke mate van privacy. Alle gesprekken en andere communicatie op Signal zijn end-to-end versleuteld tussen de apparaten waarop Signal draait. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor Signal, de Signal Foundation, zou je berichten niet eens kunnen zien als het dat zou willen. Signal is ook nog eens aan te merken als open-source. Dit betekent dat iedereen de app kan verbeteren, de controle ligt niet bij een overkoepelend bedrijf. Vind je jouw online veiligheid belangrijk en zit je er niet op te wachten dat mensen zomaar mee kunnen kijken dan is Signal echt dé app om te downloaden.
  • Telegram – Telegram zal wat bekender in de oren klinken, deze aanbieder is de laatste jaren namelijk erg populair geworden. Telegram biedt optionele end-to-end encryptie. Dit houdt in dat je een “geheime chat” moet opzetten als je hier gebruik van wilt maken. Alle Telegram berichten zijn versleuteld tussen jou en de Telegram server, maar het bedrijf dat Telegram beheert zou technisch gezien je berichten op zijn server kunnen bekijken als het dat zou willen. Dit maakt deze app iets minder veilig dan de bovenstaande optie. Wat wel een voordeel is van Telegram is dat ze al voor een langere tijd meegaan. Hierdoor is de kwaliteit van de app wel gelijk en stuk beter.

De overstap maken van Whatsapp naar één van de bovenstaande alternatieven is zo gek nog niet. Het is namelijk de enige manier waarop je ervoor kunt zorgen dat echt al jouw gegevens ook echt daadwerkelijk alleen gelezen kunnen worden door de ontvanger. Geen bedrijf wat zomaar mee kan kijken, geen rare regeltjes op het gebied van jouw online privacy. Het is niet zo raar om te bedenken waarom steeds meer mensen kiezen voor deze alternatieve apps.

Laat een reactie achter

De waardering van softgiant.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 798 reviews.