wat is een chromebook afbeelding

Wat is een Chromebook?

aug 30

Misschien kom je de term “chromebook” wel eens tegen, maar wat is het nou eigenlijk? En wat is nou precies het verschil met een laptop van bijvoorbeeld Windows of Apple?
De eerste Chromebooks zijn op de markt sinds 15 juni 2011. Over de jaren heen zijn er veel soorten modellen en maten van de Chromebook uitgekomen. Tegenwoordig is het zelfs een van de meest populaire soorten laptops in het onderwijs. In maart 2019 bestond in de VS zelfs 60% van het aantal computers in de onderwijssector uit Chromebooks!

De populairste chromebook van dit moment

In het kort: wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop of tablet waarop het (op Linux gebaseerde) Chrome OS als besturingssysteem draait. De apparaten worden voornamelijk gebruikt om relatief simpele taken uit te voeren met behulp van de Google Chrome-browser. De meeste toepassingen en gegevens bevinden zich in de Cloud in plaats van op de machine zelf. Deze Cloud is online, hierdoor is er dus geen lokale opslag meer nodig. Meestal is de opslagcapaciteit beperkt, gegevens moeten in de Google Cloud worden opgeslagen. Om deze te gebruiken of bekijken heb je dus internet nodig. Reis je veel met je laptop en heb je niet altijd toegang tot het internet? Dan is een Chromebook mogelijk minder geschikt.

Voordelen van een Chromebook

Om je te laten zien wat een Chromebook allemaal kan doen hebben we de belangrijkste voordelen op een rijtje voor je gezet, zo weet je waarom je ervoor zou moeten kiezen:

  • Chromebooks hebben een uitstekende levensduur als we kijken naar de batterij.
  • De opstarttijd bedraagt slechts vijf tot vijftien seconden.
  • De Chromebook is veel voordeliger. Je kunt een instapmodel kopen voor ongeveer 200 euro. Dit is een stuk minder dan de reguliere laptops
  • Je documenten zijn veilig. Als je Chromebook uitvalt zal je door de Cloud opslag nooit meer te maken krijgen met verloren bestanden.
  • Updaten is eenvoudig. Het besturingssysteem wordt elke keer dat je de computer aan zet bijgewerkt.
  • Chromebooks zijn erg snel in vergelijking met de meeste Windows laptops. Een Chrome laptop van 300 euro is meestal even snel of sneller als een Windows laptop van 500 euro.
  • Chromebooks hebben standaard een krachtige ingebouwde virusscanner.

Door deze voordelen is het een uitstekende laptop voor de studenten. Zij kunnen nu voor niet al te veel geld al hun werk voor school verrichten, zonder dat ze een slecht apparaat in handen hebben. Je kunt vrijwel alles met een Chromebook doen wat je met een normale laptop ook kunt doen, niet zo raar dat ze zo mateloos populair zijn.

Nadelen van een Chromebook

Aangezien Chrome OS wordt gebruikt als systeem kan je er geen Windows- of Mac-programma’s op installeren. Je kunt wel Chrome-extensies of Android-app’s installeren om de functionaliteit uit te breiden. Ook kan je de meeste Android applicaties gebruiken. We raden je aan om een Chromebook met touchscreen aan te schaffen. Werk je nu al vooral in een internet browser zoals Chrome? Dan is de kans groot dat een Chromebook voldoet aan jouw eisen. Werk je vaak met zeer specifieke Windows of Mac applicaties zoals Photoshop? Dan zal je toch voor een reguliere laptop moeten gaan.

Chromebook vs. Windows

Het belangrijkste verschil tussen een computer met Windows en een Chromebook is natuurlijk het besturingssysteem. Een Chromebook draait op Google’s Chrome OS, dit is in feite de Chrome-browser met een paar handige aanpassingen. Een zoekknop lijkt sterk op de Windows Start-knop die je normaal in de linkerbenedenhoek, kunt vinden. De computer zelf werkt dan ook vrijwel hetzelfde als een reguliere computer, het enige verschil is het besturingssysteem. Hier hangt dan ook mee samen dat vrijwel alles online via de Cloud zal gaan. Bij Windows sla je het op de laptop zelf op, bij een Chromebook komen al je bestanden in je Drive te staan.  

De populairste Chromebooks

Om je een handje te helpen hebben we de populairste Chromebooks van dit moment voor je uitgezocht! Is dit artikel misschien ook interessant voor je? De ideale studenten laptop, wat heb je écht nodig?

One thought on “Wat is een Chromebook?

Bericht achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *