wat-is-ssl-afbeelding
tips & tricks

Wat is SSL beveiliging?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord of misschien heb je het een keer op een website zien staan. Wat is SSL nou eigenlijk? En wat moet jij er dan eigenlijk mee? In dit blog lees je er alles over! Wie regelmatig over het Internet surft, is het waarschijnlijk al wel opgevallen dat sommige URLs met http:// starten terwijl andere URLs met https:// beginnen. En misschien heb je ook al gemerkt dat die extra ‘s’ vooral voorkomt op websites waar je gevoelige informatie moet ingeven. Denk hierbij aan websites om je telefoonrekening online te betalen of een website waar je gegevens moet ingeven voor je nieuwe abonnement op de krant. Maar waar staat die extra ‘s’ nu voor en wat is het gevolg?

In het volgende artikel gaan we dieper in op deze ‘s’ en het gerelateerde SSL. Voor we van start gaan willen we toch al een korte definitie geven. Heel eenvoudig gezegd, betekent deze extra ‘s’ dat je verbinding met een bepaalde website veilig en versleuteld is. Alle gegevens die je gaat invoeren zullen dan ook op veilige wijze met de website gedeeld worden. De technologie achter de kleine s is wat we SSL noemen, en SSL dat staat voor Secure Sockets Layer.

Wat is SSL?

De letterlijke definitie is te vinden op de website SSL.com:
“SSL is de standaard beveiligingstechnologie om een versleutelde verbinding te maken tussen een webserver en een browser. Deze verbinding zorgt ervoor dat alle gegevens die tussen de webserver en de browser uitgewisseld worden privé blijven.”

Leuk natuurlijk, maar wat is het nou echt dan?
Als je op een webpagina belandt met bijvoorbeeld een contactformulier dan kan de informatie die je doorstuurt op een onbeveiligde website wordt onderschept. En het kan hier om eender welke informatie gaan. Van bankgegevens tot vertrouwelijke informatie over een dossier. De onderschepping van deze gevoelige informatie wordt ook wel een ‘man in the middle attack’ genoemd. Dit kan voorkomen als je bijvoorbeeld op een onbeveiligd openbaar Wi-Fi netwerk aan het surfen bent. Alle informatie die je verstuurt op een onbeveiligde website is dan in te zien. Het lijkt sciencefiction, maar spijtig genoeg is het de alledaagse realiteit.

Bij websites die met SSL versleuteld zijn, zal de browser een verbinding proberen te maken met de webserver, naar het SSL-certificaat kijken en pas dan de browser en de server met elkaar verbinden. Op deze wijze kan niemand de gegevens die je intypt, achterhalen of downloaden.

Leuk weetje: SSL is niet alleen goed om de uitwisseling van informatie tussen je bezoeker en je website te beveiligen, maar het heeft ook een positief SEO-effect. Zoekmachines zoals Google houden wel van SSL-websites en gaan ze ook hoger ranken.

Hoe controleer je de beveiliging van een website?

Wanneer je een website met SSL bezoekt, zijn er een aantal zaken in de browser die je tonen of het om een veilige SSL-website gaat of niet.
– Allereerst is er natuurlijk de URL. Als de URL begint met https:// dan heb je met een veilige SSL-website te maken. Staat er http:// dan pas je maar beter op.
– In URL-balk zal je rechts of links van de domeinnaam ook een slotje zien staan. Door op dit slotje te klikken, krijg je meer informatie over de beveiliging van de website. Hier zie je bijvoorbeeld of het om een beveiligde website gaat en of het certificaat nog geldig is.

Let’s Encrypt

Wil je ook jouw website op gepaste wijze beveiligen? Dan is Let’s Encrypt tegenwoordig ‘the tool to have’. Let’s Encrypt is een nieuwe, automatische en gratis certificaat autoriteit (CA) die gratis SSL-certificaten voor iedereen aanbiedt. Bovendien zijn de certificaten niet alleen gratis, maar zijn ze ook heel eenvoudig te installeren. Een groot verschil met de soms ellenlange procedures bij conventionele SSL-certificaten. Omdat bij Let’s Encrypt het aanmaken van een certificaat automatisch gaat heb je de beveiliging van je website snel op orde. Heb je weinig ervaring met het instellen van een SSL certificaat? Vraag het dan na bij je hosting provider, vaak heeft die er een eenvoudige oplossing voor.

About SoftGiant Nederland information

Bericht achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *