Spring naar content
internet-privacy-softgiant

Wat je altijd al wilde weten over internet privacy

mei 06

Het is bijna dagelijks in het nieuws; de impact die grote techbedrijven op onze internet privacy hebben. Op de ene dag blijkt dat Facebook persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers heeft gelekt, en een week later krijgt Google een megaboete voor het misbruiken van gevoelige informatie van klanten. Waarom is internet privacy toch zo’n belangrijk en actueel onderwerp? Als je niets te verbergen hebt, dan is er toch niets aan de hand? Helaas, zo simpel ligt het niet.

Het probleem met internet privacy is dat veel informatieinwinning gebeurt zonder dat je daar zelf bewust van bent. Ruim 76% van alle websites bevatten zogenaamde Google trackers, en bijna een kwart bevat Facebook trackers, volgens het Princeton Web Transparency & Accountability Project. Wat dit betekent? Dat deze bedrijven een enorme hoeveelheid data bijhoudt van bijna iedereen die wel eens online is. Dit bevat gegevens over je persoonlijke interesses, aankoopgedrag, zoekgedrag, websites die je bezocht hebt, je locatie en je locatiegeschiedenis en nog veel meer. Vervolgens wordt deze data beschikbaar gesteld aan adverteerders die je ook nog eens kunnen volgen over het internet.

Dit advertentiesysteem is ontworpen om super specifiek te kunnen targeten. Dit heeft vervolgens weer onbedoelde gevolgen, zoals de mogelijkheid voor kwaadwillenden om het systeem te misbruiken en mensen te beïnvloeden of juist door een bepaalde groep van informatie uit te sluiten.

De Filter Bubble

Zowel Google als Facebook gebruiken je data als input voor steeds geavanceerder werkende Kunstmatige Intelligentie algoritmes die je als het ware in een filter bubble stoppen. Dit is een alternatieve digitale werkelijkheid waarin je alleen de producten en nieuwsberichten ziet waarvan de algoritmes denken dat er een hoge kans op bestaat dat je er op zal klikken.

Deze zogenaamde echokamers vervormen het beeld wat mensen van de (online) werkelijkheid hebben. Vandaar ook dat dit de filter bubble wordt genoemd; je leeft (ongewenst en zonder dit te weten) in een informatie bubbel. Uiteraard heeft dit allerlei nare sociale uitwerkingen zoals polarisatie als gevolg. Ondanks de vele beloftes en mooie marketing praatjes van Google en Facebook waarin ze aangeven zorgvuldig om te gaan met persoonlijke informatie, komt er in de werkelijkheid weinig van terecht. Sterker nog, deze grote bedrijven lijken zich niet echt betrokken te voelen bij de sociale impact van hun algoritmes.

Voor veel gebruikers is de filter bubble niet zo’n probleem; ze vinden het eigenlijk wel handig dat Google zulke bruikbare suggesties toont. Het lijkt er op dat de uitslag van de amerikaanse presidents verkiezing van 2016 beïnvloed is door gebruik van dit soort informatie. Internet privacy is dus belangrijker dan je misschien dacht. Een steeds grotere groep gebruikers voelt zich ongemakkelijk bij het idee dat hun internetervaring zo wordt beïnvloed door krachten die buiten hun eigen controle liggen. Ben je een van deze mensen? Dat begrijpen we best.

Hieronder vind je vier handige tools die je – deels- helpen om je gangen over het internet beter af te schermen:

DuckDuckGo

Dit is een zoekmachine die niets bijhoudt en je niet volgt, een zoekmachine die dus rekening houd met je internet privacy. DuckDuckGo is een goed alternatief voor Google, de zoekresultaten zijn van goede kwaliteit en je hebt zelf controle over de resultaten die je te zien krijgt.
De zoekmachine is beschikbaar als Google Chrome extensie en een smartphone app, ook kan je DuckDuckGo instellen als standaard zoekmachine.

Ghostery

Ghostery is een programma dat je helpt om meer controle te hebben over surfgedrag. Het helpt je om te zien welke zogenaamde “trackers” een website gebruikt. Ook kan je zelf kiezen welke trackers je wel of juist niet toestaat.

uBlock Origin

Dit is een efficiënte advertentie blocker. Het gebruikt maar weinig geheugen en processorkracht maar is toch heel erg krachtig.

NoScript

NoScript is een extensie voor Firefox en andere browsers die gebaseerd zijn op mozilla. Het is gratis en helpt om JavaScript, Java, Flash en andere plugins te blokkeren van websites van jouw keuze. Het bevat ook de meest krachtige anti-CSS en anti-Clickjacking bescherming die er online te vinden is.

Wil je nog meer controle over je online privacy? Lees ons artikel over het gebruik van een VPN https://softgiant.nl/privacy-netflix-usa-kies-een-vpn/

Laat een reactie achter

De waardering van softgiant.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 798 reviews.